• Tinderslut
 • AmarOrama
 • Jakob Olrik
 • Henkogt Hverdag
 • Frihed er det nye sort
 • Girls On Film
 • ···
Del på Facebook
Parforholdstyper

DEN STØRSTE FJENDE ER GLANSBILLEDET

Nå, snart ruller endnu en session af DR1’s ”Gift ved første blik” over skærmene. Programmet, der forsøger at tvinge folk sammen i lykkelige ægteskaber. Uden de helt store resultater. Drømmen om ægteskab holdes i hævd, for det er jo trods alt vores alle sammens drøm at blive gift, er det ikke?

Jeg mener, at den absolut største modstander, vores kærlighedsliv står overfor, er dyrkelsen af den romantiserede parforholdslykke. Det perfekte ægteskab. Den rosenrøde monogame kernefamilie. Den kernesunde smile-familie. Pas på, det er ren opium til folket! Vi bliver ulykkelige af den evindelige historie om kærligheden, os to og evigheden. Og alle historier handler om det. Men pas på de glansbilleder, for de smadrer din lykke! Det er de færreste, der oplever noget, der bare ligner det.

Bedrageri
Ideen om kernefamilien, som det monogame hyggested, fuld af sunde glæder og meningsfuld opbyggelighed, er en medieskabt løgn. Når sandheden skal frem, er familien fuld af problemer, konflikter, krænkelser, smålighed, dårlig mad og stress. I mange ægteskaber bolles der udenom her og dér, fristelserne er mange og kedsomheden ligger som et tungt slumretæppe over rigtig mange dobbeltsenge. Alligevel oplever de fleste singler at få spørgsmålet: ”Nåeh, er det ikke snart på tide at falde lidt til ro og finde lykken med en kæreste?” Som om det er at nå i mål at komme ind og sidde i et ægteskab. Som om det er en undtagelsestilstand ikke at have en kæreste. Som om ægte ro og lykke ikke findes uden for parforholdet?!
Det er igen de glansbilleder og forestillinger om harmoni og lykke, der spøger. Vi vil jo helst føle os normale; pyha, vi har gudskelov fået børn, pyha, vi har gudskelov en partner, pyha, vi har trods alt en eller anden form for kernefamilie … og måske bliver vi lykkelige en dag.

Køb billet til Jakobs nyeste show MER’ og bedre SEX her

Realiteterne
Jeg er træt af alt den dyrkelse af ægteskab og parforhold. Når sandheden skal frem, så mødes vi, forelsker os, laver ting og sager sammen og vokser fra hinanden. Nogle gør det i hurtigere tempo end andre, men det er kærlighedens cyklus, der trommer i os alle. Sådan er det. Og hey, det er da for tosset at leve i tvangsromantiske forestillinger om, at vi skal blive gamle sammen, og at det skader børnene, at vi finder nye partnere. Vi ville da blive meget gladere, hvis vi forholdt os til realiteterne. Drømmebilleder er smukke forestillinger, længsler og håb, men det er ikke virkelighed. De fastholder os i fængsler og bure. De fordrejer vores egentlige drømme og vores egne frie længsler efter at gøre dét, vi vil!

Vi er mennesker
Vi danskere er altså ikke Lego-figurer i prinsessefilm. Vi er ikke små vatterede havenisser i Disneys juleshow. Vi er mennesker, der kæmper, græder, elsker og lever! Vi er individer, selvstændige individer med hård hud på knæerne og ild i røven! Alle de traditionelle parforholdsglansbilleder, der hører det forrige århundrede til, er passé. Vi har brug for ledetråde, der kan inspirere os til at klare de kærlighedsudfordringer, vi står med i dag. Vi har brug for at snakke om tingene, som de er, uden at føle os forkerte. Vi trænger til at befri os fra gamle teaterforestillinger om familieharmoni, så vi kan mødes, som de kærlighedsfulde mennesker vi er, forelske os, skilles, blive venner, være singler og møde nye kærligheder igen og igen gennem livet. For det er jo dét, vi alligevel gør!

Køb billet til Jakobs nyeste show MER’ og bedre SEX her

 

   

5 kommentarer

 • Inge-Lise

  Tak! Akkurat mine ord

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Som jeg forstår det der skrives, siges der jo ikke at forhold er en skidt ting? Blot at høje forventninger og disneyfilm er med til at ødelægge det billede folk har om en dagligdag også er skuffelsen jo stor når man forventer dette og dagligdagen så viser sig også at indeholde indkøb kl 18 i netto, bleskift og missionær.

  Mennesker er flokdyr og selvfølgelig er forelskelse fantastisk og har intet med hverdag at gøre. På mig virker det desværre lidt som om folk i deres kommentar bliver lidt Småfornærmede/ramte – af hvilken grund skal keg ikke kunne sige 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Rechnagel

  Jeg oplever ikke, at nogen i særlig grad prøver at markedsføre parforhold og ægteskab som det eneste, der er at stræbe efter. Nærmest tværtimod. Jeg oplever, at tidens tendens er, at det er cool at være single, det er smart ikke at binde sig eller forpligte sig følelsesmæssigt. Jeg oplever, at gifte ses på som håbløst kedelige og etablerede. Heldigvis kun af et bestemt segment, som jeg ikke deler geografisk område med 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Altså: du forvirrer mig en del….
  For få måneder siden skrev du om din kæreste. Om “panda”, om jeres IKEA tur, mødet med din svigermor mm”. På daværende tidspunkt var du meget ydmyg i dine udtalelser og næsten indrømmede du din lyst til det parforhold du ellers tidligere havde taget afstand fra. Tror endda du skrev, at du nu havde mødt dit livs kærlighed og var klar til det hele. Nu er du tilbage til, at besktive parforholdet som ‘pladder romantisk og bare en drøm vi lever i… Så hvad er det egentlig du mener – jeg er forvirret!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fru Appel

  Vær nu ikke så naiv. De færreste, der gifter sig og/eller er en del af et længerevarende parforhold går ind i det med lukkede lyserøde øjne. Følelsesmæssigt modne, intelligente mennesker ved at det ikke er en lyserød prinsessedrøm – men derimod et commitment til hårdt arbejde – og ja, tårer, glæder, sindssyge skænderier og fantastisk tosomhed.
  Vi har ikke nødvendigvis alle det samme behov for at lade andre tage ansvaret for egen lykke ved at kaste sig ud og lade sig bekræfte af overfladiske værdier som andres forelskelse, en ny partners grænseløse beundring og den der særlige nyforelskede mangel på klarsyn som de også meget praktisk er udstyret med. Det gode ved ny forelskelse eller nyfundet lidenskab er jo at man bliver ret blind for et andet menneskes egentlige menneskelige kvaliteter, når man går rundt og er lidt små-horny 24/7.
  Tro det eller lad være – der findes faktisk et par stykker af os herude, som nyder dét at dyrke lidenskaben med hinanden. Som bliver høje af den særlige intensitet et (rigtig) langvarigt forhold kan give. Den afgrundsdybe og næsten skræmmende samhørighed, der kan opstå mellem to mennesker, der virkelig kan og vil hinanden. I alle mulige arter af forhold.
  Så lad nu være med at markedsføre ideen om, at det primært er hurtig forelskelse og frække engangsknald der (kun) bærer lykke med sig. Det gør det måske – for nogle. For dem, der virkelig vil bungy-jumpe i lidenskab og enorme følelser kan jeg kun anbefale at turde forpligte sig. Det er edder-brodere-mig ikke for tryghedssøgende tøsedrenge (eller piger) skulle jeg hilse at sige. Det er alt på et bræt uden forbehold og sikkerhedsnet. Men du godeste, hvor er det dét værd, når det er godt.

  Disclaimer: NEJ – jeg siger ikke man skal blive sammen for enhver pris. Så lad nu være med at læs det sådan. Jeg siger blot, at der er flere måder at anskue lidenskab og kærlighed på.

  Det var bare det, jeg ville sige.

  Kærlig hilsen

  Fru Appel

  fruappel.bloggersdelight.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Parforholdstyper