• Tinderslut
 • AmarOrama
 • Jakob Olrik
 • Henkogt Hverdag
 • Frihed er det nye sort
 • Girls On Film
 • ···
Del på Facebook
Iris, min stalker: Episode 1

Hvorfor skal det lange parforhold hyldes?

Der er en underlig tendens i tiden til, at vi for enhver pris skal have parforholdet til at vare så længe som overhovedet muligt. Flere parterapeuter prædiker om det lange forløb. Dybden. Loyaliteten. Mange medietyper siger det samme. Det er som om, vi skal påduttes at acceptere den grå leverpostejsvej – så længe vi kan få alle de andre ”glæder” fra parforholdet, såsom tryghed og den store tv-pakke. Parforholdet er ikke engang konfliktfyldt længere, det er uden de store følelser, uden erotisk ild, og det er ok. For til gengæld har vi hverdagen, de praktiske opgaver, logistikken, skemaerne, og dé ting skal bevares, for Guds skyld.

Parforholdsopsparing
Tryghed er blevet en meget vigtig værdi. Vi laver pensionsopsparinger i den store stil, og vi skal åbenbart også se kærlighedslivet som en investeringskonto, hvor det gælder om at ofre en masse kedelig hverdag for til gengæld at få en lang god alderdom sammen, siddende på den dér badebro, man hører så meget om. Stolte over at have holdt hinanden ud så længe. Rolige og trygge ved tanken om, at den anden vil hente stokken til én og gå med til de ugentlige lægetjek. Hey, hvad er vi ude i? Parforholds-alderdomsopsparing?

Hvorfor er værdien tryghed mere interessant end passion, lidenskab, opfyldelse af vilde drømme, eventyr, frigørelse og udvikling? Hvorfor al den tryghed? Hvad er det, vi er så bange for? Jo, jo, vi har vel alle frygten for at dø, frygten for ensomhed, frygten for ikke at blive elsket, frygten for fiasko. Men skal vi værne os mod den eksistentielle frygt i tryghedssofaer, eller skulle vi i stedet tage udfordringen op og belyse noget af al det mørke, der åbenbart er inde i os?

Et trygt lille land
Vi lever i et af de tryggeste lande i verden. Vi kan gå gratis til lægen og gratis i skole, vi er ikke i krigstilstand og lider heller ikke under de store naturkatastrofer. Vi har faktisk den perfekte boldbane at boltre os på, vi har alle muligheder for at afprøve nye måder at gøre tingene på, og til at blive bevidste. Hvorfor skal vi være så reaktionære i værdisættet og acceptere at sidde og visne i sofaen med én, der ikke tænder på os? Hvorfor ikke vælge eventyret? Slippe den kristne tryghedsidyl og afprøve nye sider af livet? Hvorfor ser man det som negativt, at skilsmisseprocenten er høj? Måske er det et sundhedstegn! Måske er det et plus, når folk ikke gider blive sammen, når sexlivet er fordampet, og kun arbejdsopgaverne er tilbage. Hvorfor skal den livslange reaktionære kærlighed ses som noget specielt smukt?

Vi er i udvikling
Det er et problem, når det lange parforhold/ægteskab hyldes samtidigt med, at folk i en lind strøm går fra hinanden. Folk kan ikke leve op til det gamle pladder om ægteskabet, og det, der er problemet, ér, at det bliver set på som et problem. Vi mødes, vi skilles, vi bliver venner, vi møder nye. Det skal folk da ikke have dårlig samvittighed over. Hvorfor ikke hylde dét i stedet for trygheden? Vi har gennem historien kæmpet for kvindernes frihed, for barnets frihed, for erotisk frihed. Vi kan tænke abstrakt, vi kan tænke innovativt, vi er i rivende udvikling. Hvorfor så holde krampagtigt fast i gamle ægteskabsværdier fra dengang man ufrit var bundet af hinanden på grund af økonomi og overlevelse? Vi lever i en anden tid nu, det virker da underligt, at vi skal føle os forkerte, når vi udlever det frie væsens muligheder: At vælge til og vælge fra. Parforholdet er et tilvalg, det er en dejlig luksus (måske den bedste) så længe det varer, og det skal vi nyde. Men vi skal ikke forsage parforholdet. Vi skal i stedet hylde livet, hinanden og alle de herlige spændende oplevelser, der venter os!

   

14 kommentarer

 • Lange parforhold og leverpostej | fruappel blog

  […] læste Jakob Olriks indlæg “Hvorfor skal det lange parforhold hyldes” (her). Det handler dybest set om, at lange parforhold handler om tryghed, fremfor alt det vigtige […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Tak! For pokker. Bare tak, ik!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise Bak

  Helt opløftende at læse dit indlæg.
  Jeg har længe undret mig over, hvordan vi som mennesker, i et oplyst og vidende samfund, forventer at vi i ægteskabet udvikler os synkront i et paralleltforløb gennem et helt liv.
  Vores personlige udvikling gør forhåbentlig, at vi ændrer opfattelse og søger nye udfordringer.

  Det er vel de færreste der opfatter det som en bedrift, at være i den samme virksomhed et helt arbejdsliv og modtage “gulduret”?

  Alt har sin tid.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kim

  Jeg er 100% på Olrik’s side.. Han har fat iden lange ende – og ikke på noget tidspunkt prøver han på at nedgøre parforholdet! Kernen i indlægget er at stille spørgsmålstegn ved, hvorfor man vælger at nøjes..
  Står man i et parforhold hvor det eneste der holder en sammen er trygheden – eller hverdagens praktiske opgaver, et forhold uden passion, uden “fire” og uden nysgerrigheden for at udvikle sig sammen med sin partner – så er det at Olrik ikke forstår hvorfor det er hyldet at blive sammen!

  Jeg ved godt at børnene kan komme i klemme og betale en høj pris – men lige frem den størreste man kan tænke sig! No F*** Way.. Den størreste pris børn kan betale er mangel på kærlighed og omsorg – en opgave som enhver forældre vil/bør sætte over alt andet. Men derfor er der vel ingen grund til at leve et langt liv i et trygt forhold hvor der kun bliver snakket praktiske opgaver ved middagsbordet i stedet for drømme og visioner! Hvor der bliver dyrket pligt-sex den sidste onsdag i måneden i stedet for spontant og lidenskabeligt sex i køkkenet, bilen, eller sågar i naturen! Hvor din partner ser på dig med et kedeligt eller dødt udtryk i ansigtet – dér hvor man i stedet skulle have fastholdt blikket lidt længere end normalt med smilende øjne, fordi han/hun er nysgerrig på at lære dine tanker bedre at kende – lære dig bedre at kende..

  Er du tilfreds – så nyd dit liv.. Men hvorfor skal det lange parforhold hyldes for enhver pris?

  Giv børnene kærlighed og omsorg – men lad være med at nøjes…

  Når nu jeg tænker mig lidt om – tror jeg sku at jeg er 200% enig med Olrik!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jacob

  Smukt skrevet!

  Olrik skriver temmeligt ladet med projektioner og gennem sine personlige ret begrænsede overbevisninger (der kunne trænge til lidt tilgivelse :-):

  “Det er som om, vi skal påduttes at acceptere den grå leverpostejsvej – så længe vi kan få alle de andre ”glæder” fra parforholdet, såsom tryghed og den store tv-pakke. Parforholdet er ikke engang konfliktfyldt længere, det er uden de store følelser, uden erotisk ild, og det er ok. For til gengæld har vi hverdagen, de praktiske opgaver, logistikken, skemaerne, og dé ting skal bevares, for Guds skyld.”

  Det er interessant læsning at Olrik opfatter forhold sådan 🙂 Hvem er det der pådutter ham det? Er han et offer? Det er ret generaliserende og må komme ét sted fra: Olriks eget sind. Hans perspektiv hviler meget på det ydre og på en brug-og-smid-ud måde at være i livet på. Måske har Olrik bare ikke endnu selv mødt sit livs udkårne. Når det sker, falder alt på plads. Forhold giver mening – ikke så meget fra hovedet, der prøver at regne alting ud og vurdere alting og dømme alting – men fra hjertet. Billedet der tegnes er slet ikke min oplevelse af forhold. Mit forhold er meget ligesom dit! En indre, stille oplevelse af kærlighed, autencitet, gensidighed og glæden ved hverdagen og at dele livet sammen.
  Lever du livet fra hjertet, bliver livet simpelt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirsten Bliksted

  Kunne ikke være mere enig!!DanTurells kloge og gode digt: “Jeg holder af hverdagen” er ægteskabet. Hverdag hverdag hverdag. Og børnene kan ende med at betale den største pris man kan tænke sig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anders Petersen

  Kunne ikke være mere enig! Kærligheden ligger ligeså meget (eller mere) i de små ting i hverdagen, små erkendtligheder eller “tjenester” om man vil. Det kan være bittesmå ting man gør for at hjælpe den anden, lette hans eller hendes hverdag som viser kærlighed. Men begge parter i forholdet har lige stor andel og ansvar i at arbejde for gnisten og bevare det gode forhold. Det hedder jo også et PARforhold, ikke single eller solo…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva Marie Storm

  Måske fordi vi har opdaget at den autentiske første gang med børn og familie hvor alt føles rigtigt, aldrig kommer to gange! Det bliver aldrig autentisk 2.3.4.5. Gang! Aldrig, hvor meget vi end bilder os det ind. Livet ER hverdag, sygdom, opture og nedture! Skilsmisse er en hård omgang og 2, 3 eller flere direkte skadeligt tror jeg! At tro at nogetvarer evigt er den smukkeste tro, synes jeg! Alene efter 2 skilsmisser hvor jeg investerede alt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tinderslut

  Hvor er det rart at læse, at der er andre opfattelser af hvordan livet skal leves, end bare leverpostej.

  Jeg har haft et vildt liv det sidste år, med en masse dating, med mange forskellige personer, og det har jeg yndet at skrive om på min blog. Jeg skred da mit forhold blev for meget leverpostej, det var ikke det jeg ville, det var ikke sådan jeg ville leve og ikke sådan jeg ville dø. Jeg vil have lidenskab og eventyr. Måske bliver det med den samme person resten af livet, det kunne være lækkert, men måske bliver det ikke.
  Mit mål er bare at jeg altid vil synes at mit liv er spændende, ellers vil jeg ændre på det. Ro er ikke nødvendigvis det samme som kedeligt, og jeg har ikke noget imod de rolige perioder, men jeg har brug for at udvikle mig til den dag jeg dør.

  Det har folk meget blandede holdninger til, og det er også okay. Jeg føler mig faktisk allertryggest når jeg går efter mine drømme og lyster, for tanken om at være lykkelig gør mig tryg, og at udleve mine drømme gør mig lykkelig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Tak Jakob! Jeg har de sidste par uger selv gået og tænkt noget lignende. Skilsmisser er accepterede og meget hyppige, men alligevel hyldes det lange parforhold nogen gange alene for parforholdets skyld.
  Er det virkelig så egoistisk at ville noget andet, hvis det lange parforhold man er i er trivielt, kedeligt og lidenskabsløst?
  Der har været en del om det her med om ens partner skal være ens ven. Klart ja! Men hvis venskab er den eneste følelse?
  – den passionerede, livsglade kvinde, der har været sammen med sin mand i 17 år, 2 børn, og som er ved at blive kvalt i leverpostej.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • AMKP

  Jeg vil ikke gøre mig til dommer for hvad der er rigtigt og forkert. Hvad der er den rigtige livsstil for dig, er ikke nødvendigvis rigtig for mig. Men bliver provokeret. For det første tror jeg ikke at alle de praktiske ting forsvinder, når man bliver skilt og finder en ny. Om muligt er der, hvis man har børn, endnu mere der skal ligges i skema og planlægges.
  Dernæst tror jeg netop er at de gode parforhold er dem hvor man skændes/diskutere en gang imellem.

  For mig så er det hverdagen der er vigtig. Sætte pris på de små ting, som at tage madpakketjansen, tage støvsugeren fordi den anden har travlt og man ved at de ville have støvsuget hvis de havde haft tid, slå græs, for at bruge tiden sammen når manden kommer hjem. Kærlighed behøver ikke og er ikke for mig de storeladen kærlighedserklæringer, men de små ting, forståelse for dig, mig, os og vores lille familie. Jeg tror ikke at det bliver lettere ved at finde en anden. Jeg lever/udforsker mit liv lige nu og ikke af tvang, men fordi jeg elsker min måde at leve mit liv på.
  – Kvinden der har været sammen med sin mand i 14 år, har 3 børn, hus og vil kæmpe for det, fordi jeg elsker det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helga Sloth

  Du har ret i noget af det, synes jeg. Selvfølgelig skal man ikke være sammen med en partner i 25 + år, hvis der ikke er passion og kærlighed tilbage, men det er vist også mest den ældre generation, der gjorde det. Nu bliver folk jo skilt bare de oplever et lille bump. Hvorfor er man kedelig og leverpostejsagtig hvis man kæmper for noget godt? Er det bedre bare altid at give op og bevæge sig videre til den næste varme krop? Og hvor er børnene i din filosofi? Hvis man uden dårlig samvittighed bare skal følge hver eneste kildren i understellet, så håber jeg da i hvert fald, at man har valgt ikke at få børn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Søren

  Hvorfor tager du det så personligt at du ikke kan holde dig til emnet??. Hvis dit forhold er farverigt og alt bare står som fis i en hornlygte. Så er der jo intet galt med det!. Ergo er det ikke et forhold der ligner dit som står for skud. Emnet var at det ofte hyldes til skyerne og at der ses ned på at folk som vælger en ANDEN model end den som gør DIG lykkelig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Iben damgaard

  Hvorfor er det lange forhold leverpostejsvejen? Jeg har været sammen med min mand i snart 21 år. Vi mødte hinanden da vi var 15. 3 børn er det blevet til. Og en fandens masse oplevelser, lidenskab, grin osv….. Vi har bibeholdt de ting de gør livet og kærligheden så fantastisk….

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Iris, min stalker: Episode 1